Information
I LSS 10§ står att “I samband med att en insats enligt denna lag beviljas ska den enskilde erbjudas att en individuell plan med beslutade och planerade insatser upprättas i samråd med honom eller henne. Den som har beviljats en insats ska när som helst kunna begära att en plan upprättas om det inte redan skett. I planen ska även åtgärder redovisas som vidtas av andra än kommun och region. Planen ska omprövas fortlöpande och minst en gång om året.”
Makten att formulera vad som är viktigt i livet och vad som är lösningen ligger hos den enskilda individen.. Det är själva kärnan i Individuell Plan och vad som skiljer den från andra planer – vem äger! Individuell plan är ett verktyg för att arbeta kring något som den enskilde vill utveckla, upplever som ett problem eller önskar planera för framtiden.
För att det ska vara möjligt krävs rätt förutsättningar, och det är nätverkets centrala uppgift – att göra processen begriplig, hanterbar och meningsfull för den enskilde. Det finns ingen universallösning, upplägg och kommunikation måste göras utifrån den enskilde människan.
På den här webbplatsen har vi tagit fram material med utgångspunkt i två olika kommunikationspreferenser.
- textbaserad information
- text med bildstöd
Läs noga igenom alla tre steg under din ingång och titta också igenom det som finns tillgängligt för den enskilde.
Erbjudande om Individuell Plan
Erbjudande bör ges regelbundet, förslagsvis som en del av rutinen vid den årliga uppföljningen. I direkt anslutning till beviljande av insats finns det sannolikt så mycket annat att ta in och tänka på.
Överlämna det material som finns tillgängligt på webbplatsen tillsammans med dina kontaktuppgifter. Det ger den enskilde möjlighet att ta in informationen när det passar bäst och fundera i lugn och ro. Något som är visuellt på det sättet är beständigt.
Vid begäran om upprättande av en Individuell Plan
Förberedelser är avgörande för ett framgångsrikt upprättande.. Det gäller för alla inblandade och det finns material framtaget för att underlätta och säkerställa att inget missas. I den här fasen är det främst den enskilde som sätter ord på det som utgör själva grunden till mötet och planen.
Stödperson
De första frågorna att ställa när initiativ tas till att upprätta en Individuell Plan är huruvida
- önskar den enskilde en stödperson?
- finns det någon lämplig person för uppdraget?
Stödpersonens roll är att stötta den enskilde genom hela processen.
Om det inte finns en given kandidat behöver du som handläggare hjälpa den enskilde med en lämplig lösning. Utgå gärna tillsammans från materialet “Personer jag vill ska vara med på mötet” – kanske kommer ni på någon där?
När det finns förslag – fråga den enskilde om hen önskar stöd i att tillfråga den tilltänkta stödpersonen eller om hen vill göra det själv. Det kan vara svårt att beskriva vad rollen som stödperson innebär, och där kan det behövas hjälp.
Syfte med att upprätta en plan, med vem och var
I samband med att begäran om upprättande mottages – undersök vad den enskilde har för övergripande målsättning och tanke. Det är för att du i inbjudan ska kunna ge övriga medverkande en riktning och möjlighet att förbereda sig. I förberedelsefasen kommer den enskilde konkretisera och tydligare ringa in målsättningen ytterligare.
Vilka som ska vara med på mötet och var den enskilde önskar att mötet ska äga rum är information du behöver få så snart som möjligt för att kunna färdigställa inbjudan och skicka ut den i god tid till alla medverkande. För den enskilde finns det arbetsblad som kan underlätta att sätta ord på dessa två frågor. Kanske gör ni dessa tillsammans?
Materialet “Plats för mötet” innehåller alternativ på möjliga platser för ett möte. Läs igenom innan och stryk över de alternativ som inte är aktuella , eller lägg till fler alternativ. Det blir annars verkningslöst att framföra önskemål som inte är tillgängliga.
Var tydlig i din överenskommelse med den enskilde om
- NÄR de olika dokumenten senast behöver skickas till dig (OBS! Inte när de ska vara dig tillhanda)
- HUR de ska skickas (e-post/post)
- VART de ska skickas (adress)
Säkerställ vilken kontaktväg den enskilde önskar att ni använder under processen.
Underlag till detta finns i materialet “Personer jag vill ska vara med på mötet”.
Inbjudan
Den mall som finns tillgänglig är tänkt att vara universell. Den används till alla oavsett kommunikation preferens. Vilka som ska bjudas in utgår från de personer som den enskilde önskar ska medverka, se materialet “Personer jag vill ska vara med på mötet”
Sekreterare
Att både leda mötet och samtidigt föra anteckningar är en utmaning.
Finns det möjlighet – rekrytera en kollega som kan vara sekreterare under mötet. Du kan då i rollen som mötesledare fokusera fullt ut på att hålla i processen.
Sammanställa inkommet material
Du har i din överenskommelse med den enskilde mottagit material som denne tillsammans med sin stödperson eller på egen hand arbetat med. Det här materialet ger dig viktig och värdefull information för ett lyckat mötet; hur mötet bör utformas, vad som är bra att tänka på avseende lokal samt vad själva mötet ska komma att handla om. Förbered utifrån det du får veta!
Medverkande
När du fått svar från de som bjudits in att medverka – meddela den enskilde vilka som tackat ja. Det är tryggt att veta vilka man kommer att möta.
Material


