Innan mötet

Ge stöd i förberedelser och planering

Information

Den enskilde är expert på sitt eget liv. Med ditt stöd ska huvudpersonen i det här sammanhanget ges förutsättningar att göra sin röst hörd. Det handlar om att styra riktning i sitt liv, utgå från sina egna intressen och behov samt hävda sina rättigheter – det handlar om egenmakt!

Självbestämmande, delaktighet och inflytande är mänskliga rättigheter. 

För att detta ska vara möjligt behöver sammanhanget vara begripligt, hanterbart och meningsfullt.

Vid upprättandet av en Individuell Plan är det viktigt att

  • förstå vad som görs och varför
  • kunna sätta ord på sina önskemål, behov och upplevelser
  • få förutsättningar att förbereda sig 

Dessa punkter är avgörande för resten av processen.

Det framtagna materialet ska ses som ett underlag för dialog och utforskande. Allt material återfinner du under ingången för den enskilde, (I checklistan och i löpande text markeras materialet i kursiv text). Materialet ger en riktning i samtalet och det behöver anpassas utifrån den enskildes behov och önskemål. Använd de kommunikationskanaler som personen redan använder i vardagen. Om personen till exempel använder bildstöd – integrera dessa bilder i arbetet för att tydliggöra aktuella områden. 

Innan du och den enskilde påbörjar samarbetet för att skapa en Individuell Plan, läs igenom både den enskildes och LSS handläggarens tre steg. Det ger en helhetsförståelse av processen och underlättar när du söker material. 

Förberedelsearbetet ni gör tillsammans är avgörande. Låt det ta tid. Se till att själv vara ordentligt inläst och förberedd. Planera upplägget noggrant innan ni startar och dela upp arbetet i etapper om det passar den enskilde bättre.
Tänk på hur länge personen orkar bibehålla uppmärksamheten och koncentrera sig. Ge utrymme för eftertanke och bearbetning av det ni samtalar om. Bestäm i förväg hur länge ni ska sitta och fundera tillsammans på vilken plats som fungerar bäst – hemma, på jobbet eller någon annanstans.

Hjälp från en stödperson

Det är viktigt att få den hjälp man själv önskar och behöver, varken mer eller mindre. Samtidigt kan det vara svårt att tydligt uttrycka vilken funktion en stödperson kan ha och på vilket sätt stödet bäst ges. Det kan till exempel handla om att få de olika alternativen i materialet förklarade eller att först gå igenom dem själv och sedan samtala om dem tillsammans.

Detta behöver utforskas för att ni gemensamt ska komma överens om hur ert samarbete bäst utformas. I materialet Hjälp från en stödperson finns underlag som stöd för den dialogen.

Presentation av materialet och arbetet med det

Olika delar av materialet används i olika faser. Var mötet ska hållas och vilka som ska delta är information som LSS-handläggaren behöver få  så snart som möjligt för att kunna skicka ut inbjudan. Det gäller även den övergripande målsättningen som den enskilde har med att upprätta en Individuell Plan. Målsättningen skrivs in i inbjudan för att ge övriga deltagare möjlighet att komma förberedda. Under förberedelsearbetet kommer den enskilde att precisera målen ytterligare. Här handlar det alltså om att tidigt lyfta den grundläggande anledningen till att en Individuell Plan ska upprättas.

Plats för mötet

Platsen för mötet kan vara avgörande för att skapa goda förutsättningar för den enskilde att medverka. För vissa är en trygg och välbekant miljö viktig, medan det för andra saknar betydelse. Vid den första kontakten med LSS-handläggaren är det därför bra att undersöka vilka alternativ som finns, så att den enskildes önskemål kan tas tillvara på bästa sätt.

Personer som jag vill ska vara med på mötet 

Det är den enskilde som bestämmer vilka som ska medverka vid upprättande av planen. Det kan vara bra att poängtera att de personer som föreslås är ett uttryck för den enskildes önskemål – de kommer att tillfrågas, men det innebär inte automatiskt att de tackar ja till att delta.

Lika viktigt är att den enskilde får  möjlighet att uttrycka om det finns personer man inte vill ha med på mötet.  Det kan till exemplen vara så att man känner sig mer bekväm och trygg med en viss närstående eller boendepersonal än med en annan.

Innehållet i min plan

Det första steget är att ringa in aktuella livsområden. Stötta den enskilde i att utgå från olika perspektiv, både utvecklingsmöjligheter och sådant den enskilde vill förändra.

För att tydliggöra upplevelser och prioriteringar kan skalfrågor vara till stor hjälp, exempelvis genom gradering med bra-ok-dåligt, siffror, smiles och/eller färger. 

Nästa steg är att gradera det valda området och identifiera vad det specifikt handlar om. Gäller det exempelvis utveckling inom fritid, vad är det då som behöver förändras? Är det utbudet, frekvensen, platserna eller kanske personerna man gör aktiviteter med?
Det långsiktiga målet är likvärdigt med “när det är perfekt” eller som “jag önskar att det vore”. På kort sikt kan mål formuleras utifrån graderingen -om något bedöms som en 4:a, vad skulle kunna göra det till en 5:a eller kanske rentav en 6:a? När detta är identifierat återstår att utforska vilka resurser som kan vara till hjälp för att nå målen. 

För ett bra möte

När ni pratar om vilka förutsättningar som är viktiga för att mötet ska bli så bra som möjligt, handlar det om allt från miljö och upplägg till bemötande.

Det kan vara hjälpsamt att reflektera över tidigare möten:

  • Vad har fungerat bra?
  • Vad har fungerat mindre bra?
  • Hur skulle man önska att det var?

Det är också viktigt att ge utrymme för egna förslag och idéer om hur mötet kan anpassas för att skapa en så bra upplevelse som möjligt.

Mötesordning och Mötesregler

Gå tillsammans igenom mötesordning och mötesregler.  Är det något mer personen önskar lägga till?(Materialet finns i den enskildes ingång – under mötet.)

Prata också om olika scenarion som kan inträffa under mötet och hur ni ska förhålla er till dem.  Erfarenheter från tidigare möten kan vara användbara att plocka fram. Hur ska du agera och på vilken signal?

Det kan t ex vara 

  • Om x behöver få betänketid på en fråga
  • Om x behöver en paus
  • Om någon säger något som x inte tycker om, uppfattar eller förstår
  • Om x inte håller med
  • Om det dyker upp sådant som inte förberetts

Är det något som personen önskar att du ska vara extra uppmärksam på?

Material

Allmänna Arvsfonden.
Autism Stockholm.
FUB Stockholm.